Life Coaching

A coaching a vágyott jövőképre koncentrál, ahonnan a múlt módosításra szoruló paneljeinek érintésén keresztül a fókuszt a jelenre és a cselekvésre irányítja.

Számomra az együttműködés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a hozzám érkezőket hozzásegítsem egy önazonosabb, autentikusabb életszemlélet elsajátításához, melyhez bizonyos kompetenciák felismerése és megszerzése kulcsfontosságú, ha az egyén megváltozott koncepciók, tervek mentén szeretné tovább élni az életét.

Mi is az a coaching?

A coaching kifejezés eredeti jelentése szerint is edzést, a coaching művelője, a coach pedig edzőt, magántanítót jelent.

„A coach a hozzáfordulót személyre szabott programmal támogatja, fejleszti az egyén konfliktus- és problémamegoldó készségét, segíti a tudatosság növelésében. Ennek következtében a közös munka során helyesnek ítélt viselkedésmintázatok kiválasztási és előállítási folyamata felgyorsul, hatékonyabbá válik.

Habár a coaching lélektani alapokra épül, egészséges emberekkel foglalkozik, tehát nem célja a múltbéli traumák feldolgozása.”
Itt jegyezném meg azonban, hogy a coaching terápiás megközelítéssel ötvözve is tökéletesen működik, sőt megfelelő alkalmazás mellett felerősítik egymást.

A múltbéli traumák feldolgozása és az elavult, működésképtelen stratégiák átdolgozása hatékony és komplex megoldást kínálhat az egyén számára.

Egy személy alapvetően két tulajdonsággal jellemezhető: önállóságra való törekvéssel és az együttműködésre való hajlandósággal. Ha az önérvényesítésre és az integrációra való törekvés egyensúlyban van, az egyén sikeresnek mondható. Ha az egyensúly megbillen, szükségessé válik az énvezéreltség visszaállítása.

Hogyan épül fel a folyamat?

Coaching során a jövőből kiindulva érkezünk vissza a múltba, majd a jelenbe.

  • 1. fázis: az új világ részletes elképzelése.
  • 2. fázis: a rendelkezésre álló források, kompetenciák, viselkedésminták számbavétele.
  • 3. fázis: a meglévő eszközök kísérleti felhasználása, tesztelése.

A válsághelyzet lehet krízis, de lehetőség is. Egy ilyen helyzet szükségszerűen szétesést hoz. És ha szétesés után képes vagyok reziliensen viselkedni, az azt jelenti, hogy képes vagyok egy magasabb szinten összerakni magamat. Tisztán kell látni, hogy a sikerhez nem mindig elég, ha az egyén meghaladja önmagát, azaz új koncepciókat sikerrel alkalmaz.

Előfordul, hogy ez nem elég, hanem ki is kell lépnie az addig otthonosnak ismert komfortzónából (komfortzóna-katapult). Ez egy nehéz folyamat, ami mindenképp reziliens viselkedést igényel. Mert ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat itt és most, ahhoz az szükséges, hogy beleszólásunk legyen a saját jövőnkbe. Hogy a fontosabb döntéseinket mi magunk hozzuk meg. Csak az önmegvalósító, énvezérelt személyiség számára elérhető a függetlenség állapota.

Ez egy teljesen új dimenzió:

A coaching elméleti és gyakorlati paneljeit alkalmazva sikerült a fókuszt lehúzni a múltról. Mit jelent ez? A terápia középpontjában a múlt sérelmeinek, traumatikus pontjainak feltárása, oldása áll.

Ezzel szemben a coaching a vágyott jövőképre koncentrál, ahonnan a múlt módosításra szoruló paneljeinek érintésén keresztül a fókuszt a jelenre és a cselekvésre irányítja.

Szakemberként egy új dimenziót nyitott a munkámban a dinamikus idő- és folyamatszemlélet, ami az eddiginél sokkal hatékonyabb együttműködési modellt eredményezett.

Miért éppen online coaching?

Az általam alkalmazott coaching eljárás hosszú éveken keresztül kizárólag személyes konzultáció keretein belül zajlott és valóban így éreztem a leghatékonyabbnak saját magam és az együttműködést is. Fontosnak tartottam a személyes érintkezést, a tudatosan berendezett tér és előállított hangulat pedig a jobb kezemmé vált. Így egy stabil, biztonságos, Kingás intim térben fogadtam a hozzám érkezőket. 

2019-től óvatosan, lassú léptekkel engedtem bele magam az online felkérésekbe, először csak azzal a célkitűzéssel, hogy azoknak a klienseknek is hozzáférhetővé tegyem magam, akik nem tudják megoldani, hogy személyesen jöjjenek el hozzám. Végül megérkezett a 2020-as év és vele a sokat emlegetett megváltozott körülmények. A vírushelyzet kapcsán finomodtak a fogyasztói igények, ami összecsengett bennem is régóta érlelődő lelki folyamatokkal és szakmai elképzelésekkel.

Végül a szerencsés együttállas és sok befektetett munka eredménye az online átállás és egy professzionális coaching szolgáltatás, ami bárki számára elérhető, tulajdonképpen házhoz hozza a segítséget bárhol a világon.

A személyes együttműködésekben már jól bevált stratégiákkal, technikákkal, 30 és 60 perces konzultációs blokkokban dolgozunk. Az együttműködés ritmusát, struktúráját az ülések gyakoriságát pedig minden esetben a klienssel együtt állapítjuk meg egyéni igények és szempontok alapján.

Mi történik az első alkalom után?

Összességében a tapasztalat hozta megfigyelések azt mutatják, hogy az online coaching egy gyorsabb, végeredmény orientáltabb struktúra, melynek hatékonyságát előre rögzített együttműködési modell alkalmazásával növelni lehet.

Tehát dönthetsz szabad megállapodás mellett, ami azt jelenti, hogy az igényeidnek megfelelően, rugalmasan egyeztetünk időpontot. Mert a folyamat adott szakaszában két konzultáció között lehet, hogy egy hétre, lehet hogy egy hónapra van szükséged, hogy feldolgozd és integráld a kapott információkat.

És dönthetsz előre rögzített megállapodás mellett is, ami azt jelenti, hogy három hónapon keresztül minden héten (előre egyeztetett időpontban) találkozunk. Az elköteleződés mindig nagyobb felelősség és egyfajta kötöttség, de pont ebből a vállalásból adódóan a fókuszt nagyon erősen a megdolgozni kívánt életterületre irányítja, jelen esetben a szexualitásra. Így a közösen kitűzött célok elérése gyakorlatilag garantált.

Mindig a nőiségemmel voltak kétségeim, és ezt mindenféle más problémába csomagoltam életem során. Évek óta fontolgattam és kerestem az embert, aki érteni fog. Zsigerből akartalak Téged, hogy Te kísérj! Még most is könnybe lábad a szemem, hogy mennyire szükségem volt Rád, erre a nagyon személyes segítségre. Számomra kevés nő van olyan hiteles, mint Te. Mindig meglepsz, ahogyan vezetsz; és bízhatok Benned — ez a bizalom óriási kárpótlás. Köszönöm, hogy fogod a kezem.

Zsófi

Szinte észrevétlenül nyíltam meg neki olyan módon, és mértékben, ahogy azt korábban talán sosem történt meg velem, olyanok jelenlétében sem, akikkel egyébként az életemet osztottam meg, akár sok-sok éven keresztül. Meggyőződésem, hogy ha két évtizeddel ezelőtt “lett volna egy Kingám”, akkor az életem most sokkal egyszerűbb lenne. Ha fel kellene sorolnom az összes dolgot amiért szerencsésnek érzem magam az életben, a jelentős többségük egy-egy emberhez kötődne. Bár nincsenek sokan, Kinga kiérdemelte a helyét közöttük.

Zoli