Megosztás

A szexuális cselekvőképesség vagy cselekvőképtelenség értékmérője a férfiak számára maga AZ EREKCIÓ.

A teljesítmény az önértékelésnek és az Én biztonságnak igen fontos pillére. A teljesítmény hajtóereje a libidó, amelynek tárgya gyakran nem is a partner, hanem az Én erősítése. A férfi elsődleges elvárása önmagától, hogy minden esetben képes legyen szexuális cselekvésre. A korai magömlés mellett a merevedés zavar a leggyakrabban előforduló férfi szexuális diszfunkció. Ez a zavar, amely talán legjobban aláássa a férfi önbecsülését.

Merevedési zavarról beszélünk, amikor behatolás előtt, vagy a szexuális aktus közben bármikor elernyed a hímvessző, magömlés nélkül.

A merevedés létrejöttéhez igen bonyolult és igen sérülékeny lelki és idegi reakciók szükségesek. A szexuális vágy a libidó felkeltéséhez egyeseknek igen kevés, másoknak több stimulusra van szükségük, amit a külső körülmények is nagyban befolyásolnak.

A szexuális diszfunkciók lehetnek elsődlegesek, ha az egyén élete során mindig is jelen voltak, és lehetnek másodlagosak, ha normális funkcionálás után jelentkeztek (pl. trauma vagy stressz hatására). Az a tény, hogy a pszichológiai tényezők tudnak szexuális funkciózavart okozni, annak az az oka, hogy az emberi szexuális viselkedés jóval kevésbé hormonfüggő, mint az állati, valamint, hogy szimbolikus jelentése van (erő, hatalom, jelenlét, dominancia).

Az egyéni pszichológiai tényezők között fontos helyet foglal el a teljesítményszorongás.

Master és Johnson már korai munkáiban hangsúlyozta a szorongás erekcióra kiható gátló hatását. Az aggodalom eltéríti a figyelmet a partnerről és a szexuális öröm élményétől, amely akár néhány másodperc alatt a merevedés megszűnését eredményezheti.

Fontos determináló tényező lehet a szexuális tudatlanság, félreinformáltság és a különböző szexuális mítoszok hatása. Vallási előírások is okozhatnak szorongást, bűntudatot. Ezenfelül az internet (pornó) függőség is súlyos addiktológiai problémákhoz, majd merevedési zavarokhoz vezethet. Tipikus panaszok egyike, hogy a pornó videók nyújtotta ingerdömping után a hagyományos szexuális együttlét nem képes a férfit kielégítő izgalmi állapotba juttatni.

Ez egy nagyon érdekes folyamat. Megfigyelhető, hogy az egyén szexusa, miután elért egy pontot, spontán nem fejlődik tovább, ehelyett “vágányokra áll”. Ez néhány direkt ingerelhető, jól bejáratott erogén pontot, tipikus mozdulatsorokat, pozíciókat és favorizált képi világot vagy fantáziát jelent. Ezek a bevált útvonalak bizonyos idő eltelte után egyhegyűvé, sok esetben kizárólagossá teszik az egyén szexualitását, ami előidézheti vagy súlyosbíthatja a merevedési zavarokat.

Az említett diszfunkció többféleképpen is feloldható. Terápiás megoldási lehetőség lehet a szexuálterápia, a masszázs- és érintésterápia. Azért érdemes olyan szakembert választani, aki az elméleti és a gyakorlati oktatást ötvözni tudja, mert a merevedési zavar egy tipikusan komplex tünet együttes, amit érdemes azonnal több irányból megközelíteni. A szexuálterápia része a maszturbáció és a páros együttlétek átalakítása, ami abban tud segíteni, hogy a rosszul rögzült szokásokat javítani tudjuk. (tudatos öngyönyörszerzés, erotikus öröm partnerrel erekció és ejakuláció igénye nélkül)

A masszázs és érintésterápia pedig segít egyéb minőségek, impulzusok megismerésében és integrálásában. Ez azért fontos, hogy a péniszt “leneveljük” a kizárólagosságról. A többféleképpen izgatható farok játékossá, erőssé és ami a legfontosabb, irányíthatóvá válik. Mert a tudatosság a kulcs. Hogy a férfi képes legyen átvenni az irányítást, a hatalmat a saját farka fölött és irányítani a saját szexualitását.

 

Fotó: VL


Megosztás