Pornófüggőség

Pornófüggőség

avagy színes szagos szakmázás az elfojtott vágyak műkédéséről

 

A témával kapcsolatos alapvető gondolatom, hogy az egész szexualitás egy függőség. Azt feltételezhetnénk, hogy igen, persze persze Kinga, de javítsuk ezt a mondatot mondjuk így:

A jó szex függőséget okoz. (?)

Mert ha nem jó a szex, akkor kit érdekel? Pláne, hogy okozhat függőséget?

De ez sajnos nem ilyen egyszerű. A rossz szex, sőt a szexus elfojtása, hárítása is lehet egy függőség. Ha például én egy hárító mechanizmus, önszabotázs koncepcióit követem újra és újra a párkapcsolatban az azt jelenti, hogy én így (és sehogy máshogy nem) tudok kapcsolódni önmagamhoz, a szexhez, a másik igényeihez.  Tehát van egy rosszul rögzült szokásom, eljárási rendem. Az pedig függőség.

Tehát nem, nem csak a jó szex okoz függőséget.

A témával kapcsolatos következő alapgondolatom, hogy a (konszenzuális kereteken belül zajló) pornóval önmagában semmi baj nincs. Az, hogy kiből mit vált ki, az már egy egyéni önismereti út és nem a pornó negatív hatása. Megosztó, addiktív téma, akár a prostitúció, vagy a szeretőtartás és mint ilyen tükörként működik.

Vannak helyzetek, amikor a pornó fogyasztás kifejezetten jó és indokolt is lehet. Összeszedtem nektek néhány ilyen példát.

  • Ha valaki úgy érkezik meg terápiába, hogy zéró szexuális önismerete van és a vágyképzést tényleg az abszolút nulláról kell felépíteni, akkor szuper házi feladat és segítség lehet a pornó. Hogy megnézzük, egyáltalán mi az a képi világ, koncepció, ami izgalmat vált ki.
  • Léteznek olyan, egyébiránt teljesen ártalmatlan fétisek, extrém vágyak, amelyeket természetükből adódóan nem lehet megélni a valóságban. Annak, aki ilyen vágyakkal rendelkezik, fontos sarokkő a szexualitásában, hogy hozzájuthasson ilyen tartalmakhoz. (természetesen az önismereti út és a tényleges motiváció felfejtése itt is kiemelten fontos)
  • Végül, de nem utolsósorban idesorolnám a szabad, alkalomszerű felhasználást is, amiben én semmi kivetnivalót nem találok. Egyénileg és párban is izgalmas lehet néha egy kis pornófogyasztás. Párban megvan például az a fejlesztő minősége is, hogy adott képi világon keresztül még könnyebb a másiknak megmutatni mire vágyunk, mit szeretnénk megélni a szexben.

 

És akkor jöjjön a vaskosabb lista, tehát a pornófüggéssel kapcsolatba hozható problémák és mellékhatások:

A pornó egy roppant ingergazdag világot tár a néző elé, ezáltal nagyon felgyorsítja a folyamatot. Ez legtöbbször egy néhány perces feszültséglevezető önkielégítéshez vezet, de előfordul, hogy egész éjszakán át tartó folyamatba húzza bele a nézőt. A folyamat lelkileg ugyanaz, de felszínen más tüneteket okoz.

A néhány perces feszkó kipörgetés, a férfiaknál gyakorlatilag garantáltan korai magömléshez vezet, nőknél pedig stabilizálja a csiklói orgazmust, mint egyetlen gyönyörelérési útvonalat. Mert hát gondolom azt mondanom sem kell, hogy pornót nem g pont vagy méhűri területek kényeztetése mellett szoktunk nézegetni. Ez a gyors eljárási rend soha nem hoz el egy tényleges, egész testre és pszichére kiterjedő kielégülést, tehát egy állandó éhséget generál, ezáltal egyre több és több kell belőle. Itt fontos felismerni, hogy az ugyanabból több elve sajna itt nem fog eredményhez vezetni.

Az egész éjszakán át tartó menetek tökélyre fejlesztése, egymás után több ejakulációval kísért orgazmussal általában az urak szakterülete. Ez a szokás legtöbbször egy spektrumzavarhoz szokott vezetni. Ez azt jelenti, hogy a korai magömlés és a merevedési zavar kombinációja jön létre a szokásostól eltérő, azaz nem megfelelően konstruált helyzetekben. Például akkor, amikor egy húsvér nőt kéne kielégíteni. Másik tünet, amit okozhat, az orgazmuszavar ami ugyanúgy felmerülhet férfiak esetében is.

Mindkét útvonal velejárója, hogy utána nem a kielégülés, hanem egy üresség érzet jelentkezik, ami húzhat számos negatív motivációt magával: közömbösség, undor, szégyen, bűntudat stb.

A fent említett okokból adódóan mindenképpen egy speciális önkielégítési folyamat jön létre, ami önmagában addiktív. Ezen felül és itt a lényeg, kizárólagos szexuális elérési útvonallá válik. Ebből adódóan az egyéb útvonalak (például partnerrel való együttműködés) lehetőségét kizárja.

Miért?

A válasz, az az ingerdömping, amit egy ilyen szeánsz keretein belül biztosítasz magadnak.

A pornó klipekben, filmekben használt legkisebb, legegyszerűbb adalékok is egy tudatos manipuláció alkotóelemei. A használt szögek, fények, a pozíciók, a kameraállások mind úgy vannak kitalálva, hogy a néző bele tudjon helyezkedni a képivilágba, tovább tudja fűzni a saját fantáziáival, ezáltal a szex súlypontja egyre inkább a pornó és a fantázia világába tevődik át.

A lényeget már kimondtam. Onnantól, hogy a folyamat kizárólagossá válik, nem te irányítasz. A pornófüggőség eltávolít a valóságtól. Ezáltal egy húsvér helyzettel nem tudsz mit kezdeni.

Lehet, hogy nem annyira izgató, mint a megszokott képi világ, hoz magával egy hasonlítgatást, egyfajta bizonytalanságot, ami teljesítménykényszerhez vezet.

A bizonytalanság és a rögzült fantáziák velejárója pedig, hogy fejben nagyon nehéz megérkezni a közös intim térbe, még nehezebb benne maradni, állandó a kizökkenés, kibillenés, ami a férfiaknál például azonnali merevedési zavarhoz, nőknél orgazmuszavarhoz vezethet.

A pornófüggőség lehetséges mellékhatási tehát: korai magömlés, spektrum zavar, merevedési zavar, orgazmuszavar. A fent említett mellékhatásokkal együtt járhat egy állandó energiahiányos állapot, rossz közérzet, demotiváltság, depresszió, stb.

A farok, punci szemszögéből valójában teljesen érthető a zavar, a rendellenes működés, sőt! A zavar a megfelelő reakció. Hiszen felépítettél számára egy komfortzónát a pornóval és ebben elkényeztetted. Durván.

Gondolkodj a farok vagy a punci „fejével”: látsz, hallasz valami nagyon izgatót, (ami alkalmazkodik az egyéni igényekhez ritmusban, mennyiségben, képi világban, stb.) mindkét kezed rendelkezésre áll, használhatsz egyéb vágyfokozókat, játékszereket és mindezt zavartalan környezetben teszed.

A mélyebb vonatkozásokról pedig még nem is beszéltünk.

Mert a pornófüggőség egy kettős kötés egy dupla addikció az életedben. Van a kirakati része, amit most végigbeszéltünk. Ez a folyamat a felszínen zajlik. És van egy mélyebb gyökere, lent, benne az identitásodban.

Ez az információ mutatja, hogy mi a valós probléma, és ebből adódóan hogyan állsz a szexualitáshoz. Ennek a rosszul rögzült mintának pedig csak egy következménye, okozata a pornófüggőség.

Mit lehet tenni, avagy hogyan indulj el?

A pornófüggőség minden esetben egy hiánypótlás. Ezt kezd el megdolgozni. Azt az üresség érzést, ami majdnem minden esetben jelentkezik utána. Mi van abban az üresség érzésben? Szégyen, undor, bűntudat, elfojtás, tabu?

Az az érzés, amit a pornó utáni ürességedben regisztrálsz, az a valódi függésed, drogod. Tehát azért választod ezt a szexuális útvonalat, mert van egy meg nem értett, még nem tudatosított igényed arra, hogy például szégyelld magad. És igen. Nagyon jó a pornóval önkielégíteni, de a szeánsz része az utána következő, napokig tartó szégyen is. Csak erről elfeledkezünk. Nem kapcsoljuk így össze. Okozatként és nem kiváltó okként tekintünk rá.  

A fent említett hiánypótlás tehát az identitásban keresendő.

Saját magadnak próbálod megadni azt, amiről úgy véled önszeretet. Amit megszoktál, mert valahonnan hozod. Milyen volt a gyerekkorod, a szüleiddel való kapcsolatod? Milyen a párkapcsolatod? Hogyan éled meg a kreatív energiákat az életedben?

Első nekifutásra át lehet alakítani a pornós feszkó levezetést egy teljes értékű öngyönyörszerzési folyamattá, ami azt jelenti, hogy te és a kezed. Pont. Nincs pornó, nincs fantázia, nincs vágyfokozó, játékszer, semmi.

Így lehet elkezdeni mélyére menni a függőségnek, aminek az alján a már említett, identitásban keresendő válságot, zavart fogsz találni. Amit érzel önkielégítés közben pornó nélkül, azt kell megdolgozni. (ez kb. meg fog egyezni azzal az érzéssel, amit pornónézés után éreznél) Közömbösség, magány, szégyen, undor, felszínesség, kudarc stb.  Ezt nyomod el pornóval, hogy ne kelljen szembe nézned önmagaddal és a magad iránt táplált érzésekkel, az életeddel, az alul működő partnerkapcsolatoddal, a kreatív válságoddal.

Ha eljutottál oda, hogy ezeket a kérdéseket feltedd magadnak és el tudod fogadni a fent vázolt összefüggéseket, akkor kész vagy rá, hogy búcsút ints ennek a függőségnek. Képes vagy rá. Ehhez érdemes keresni egy olyan segítőt, aki megfelelő társ, támasz, független, külső nézőpont tud lenni a folyamatodban.

Fotó: VL

Hasonló bejegyzések

A félrelépés pszichológiája

A félrelépés pszichológiája

A szeretői kapcsolatok egy szexcoach szemével Azt gondolod, egy kis titok nem árthat? Vagy, ha a partnered mindent tudna rólad, akkor nem is maradna melletted? Sok írás születik a szerelemről, a spirituális vonatkozásokról, a szexről. Hogyan csábítsd el a pasit? Mi...

bővebben
Nyitott Házasság – Féltékenység – Félelem

Nyitott Házasság – Féltékenység – Félelem

Néhány héttel ezelőtt készítettem nektek egy videót olvasói levél alapján, „Nyitott házasság” címmel. Nagyon sok megkeresést, dicséretet, köszönőlevelet és majdnem ugyanannyi támadást, kritikát és zaklatólevelet kaptam azóta. Ebből arra a következtetésre jutottam,...

bővebben
Amikor a pin@ jól van, avagy boldog NŐnapot!

Amikor a pin@ jól van, avagy boldog NŐnapot!

Mennyit írtam már nektek arról, hogy mi a vágy. Honnan jön, hova tart és mit szimbolizál az életünkben. Arról, hogy mi kell a férfinek. És legtöbbet persze arról, hogy mi kell a nőnek. A férfiak is egyre motiváltabbak, lelkesebbek abban, hogy megismerjék a NŐ...

bővebben

Hírlevél

Ha feliratkozol a hírlevelemre, megkapod a társkereső a legjobb önismereti út című videómat ajándékba.

Itt találkozhattál velem: