Szextérkép

Szextérkép

Egy olyan témáról szeretnék írni Nektek, amiről hamarosan videó is készül majd. Ez pedig az a bizonyos, oly sokat emlegetett szextérkép. Ez egy fantázianév, ami sok mindent jelenthet. Én elsősorban az egyén szexusának felmérésére és fejlesztésére használom. Kiemelten hasznos gyakorlati útmutató. Mert a szexuálterápia szerintem elsősorban erről kéne, hogy szóljon. Funkcionális, feltáró, lényeglátó elmélet és rengeteg szomatikus gyakorlat. És nálam erről is szól.

A legtöbb kliens mire megérkezik terápiába, elfárad. Türelmetlen, elkeseredett. Utálja a fennálló helyzetet, az esetleges tüneteket, sikertelennek, csonkának érzi magát. A szexuális zavarokon nehéz fogást találni, kiváltképp a nőknél, mivel ez egy nagyon komplex testi, mentális és lelki folyamat egyszerre. A gyógyulás, ahogy a kitűzött cél elérése, a fejlődés is évekbe telhet.

És hát ennyit senki sem akar várni, pláne, ha a saját orgazmusáról, merevedéséről van szó. Nyilván néha muszáj. De az a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben a folyamat igenis felgyorsítható. Csak egy „szokványos” terápia nem jó helyen keres. Ezért nem talál.

A terápiában legyen az bármilyen természetű, eljön egy pont, nevezzük holtpontnak, ahonnan akkor tudunk a leggyorsabb továbblépni, ha „józan paraszti ésszel”, egyszerűen vizsgáljuk meg a tényeket és a lehetséges megoldási útvonalakat is. Én ezt a következőképpen teszem:

Felvázolok egy könnyen átlátható rendszert. Ez bárkinél meg lehet tenni.

1. A kliens szexuális adottságainak vizsgálata

Milyen gyakorisággal, milyen ritmusban, milyen szokásokkal él szexuális életet. Konkrét vágyak vizsgálata és csoportosítása. A valós tapasztalatok és a fantázia elkülönítése. Az orgazmus elérési útvonal tisztázása és lehetséges minőségek elkülönítése. Szomatikus felmérés. Ezt röviden nevezhetjük pozícionálásnak is. A legtöbben már itt elakadnak. Nincsenek tisztában saját magukkal. Pedig ez egy lehetséges önismereti munka alapja. Tudnunk kell miből főzünk. És, hogy miért? Egy praktikus példa.

Megérkezik hozzám egy férfi, aki tegyük fel hetente maximum 2x képes ejakulációval kísért orgazmusra aktusban vagy maszturbálással és ezen felül merevedési problémái vannak. A közös munka komoly előrelépést eredményezhet, de ez a férfi valószínűleg soha nem fog hetente 5x egy együttlét keretein belül egymás után 3x merevedést, majd ejakulációval kísért orgazmust produkálni. Röviden a pozícionálás annyit jelent, hogy a páciens képes felismerni szexuális értelemben a saját testi és pszichés adottságait és korlátait egyaránt és ennek tudatában el tudja magát helyezni (és ezt ki is tudja mondani) szexus fogalomkörében.

2. A tudatos szexualitás

Tehát a tudatos fejlesztés, fejlődés szakasz. Miután pozícionáltuk, tehát „megtaláltuk” a térképen a pácienst, letisztítjuk, hogy pontosan mit is szeretne. Mi jelenti számára az itt és most-ban a fejlődést? Több orgazmust szeretne megélni? Minőségében más orgazmust szeretne megélni? Csiklói van, de hüvelyi nincs? Maszturbálással van, de partnerrel nincs? Több merevedés? Több libidó? Fétisek beépítése, megélése? Vágyott minőség, partner? Stb.

Röviden a tudatos fejlesztés annyit jelent, hogy kijelöljük a célt és az oda vezető útvonalat is. És ez itt a kulcs!!!!! Ami a legtöbb helyen hiányzik. Mert az az ember, aki terápiába érkezik erre kíváncsi elsősorban. Oké, itt vagyok, értem. Oké, oda akarok eljutni, értem. DE HOGYAN?

3. A harmadik adalék a szextérképhez a partnerrel való kapcsolódás minősége

Az első és a második adalék egyéni dolog, amit aztán kapcsolunk egy másik személyhez, vagy már egy meglévő kapcsolatot vizsgálunk. Én úgy látom és tapasztalom, hogy két ember mindig nagyon egyedien és jellegzetesen kapcsolódik egymáshoz. Ez a tényező hasonlít az elsőhöz több szempontból is. Nem lehet rajta változtatni. A kapcsolódás lényegi vagy energetikai minősége tök ugyanolyan az első alkalommal, mint tíz év múlva. Amiről beszélek az a két ember közötti szexuális energia, rezgés.

Szomatikusan természetesen minden kapcsolódás fejleszthető. Röviden tehát a kapcsolódás terápiában újabb, páros pozícionálást jelent. Ez miért fontos? Tegyük fel, az első pontból hozott példa folytatásaként, hogy megérkezik hozzám egy hölgy terápiába, akinek az említett férfi, a férje. Ha a hölgy azt a problémát fogalmazza meg, hogy neki kevés a szex, mert ő hetente 5x egymás után 3x szeretne szexelni, mert neki így lesz mindent elsöprő hüvelyi orgazmusa és pont, akkor itt lehet kisebb fejlesztéseket kezdeményezni, esetleg eszközhasználatot javasolni, de lényegi áttörés nem lesz.

Ugyanennél a példánál maradva, ha a hölgy azt a problémát fogalmazza meg, hogy aktus során a férjével nincs orgazmusa, de maszturbálással igen, viszont ő aktusban szeretné átélni a csúcspontot, az valószínűleg rövid úton megoldható.

A szextérkép használatával gyorsan, hatékonyan tudjuk a pácienst pozícionálni és megfogalmazni a célkitűzést, tehát a vágyott állapotot. Ezután már könnyebb összekötni ezt a két pontot, vagyis elkezdeni dolgozni a „hogyan fogok a célomhoz eljutni?” kérdésen.

Összefoglalva: hol vagy most? (ez a ki vagy te valójában kérdés másképp) Hova tartasz? Hogyan fogsz eljutni oda? És én egy polinéz bölcsességre emlékezve még idebiggyeszteném a „honnan fogod tudni, hogy megérkeztél?” kérdést is.

 

Fotó: VL

Hasonló bejegyzések

A félrelépés pszichológiája

A félrelépés pszichológiája

A szeretői kapcsolatok egy szexcoach szemével Azt gondolod, egy kis titok nem árthat? Vagy, ha a partnered mindent tudna rólad, akkor nem is maradna melletted? Sok írás születik a szerelemről, a spirituális vonatkozásokról, a szexről. Hogyan csábítsd el a pasit? Mi...

bővebben
Nyitott Házasság – Féltékenység – Félelem

Nyitott Házasság – Féltékenység – Félelem

Néhány héttel ezelőtt készítettem nektek egy videót olvasói levél alapján, „Nyitott házasság” címmel. Nagyon sok megkeresést, dicséretet, köszönőlevelet és majdnem ugyanannyi támadást, kritikát és zaklatólevelet kaptam azóta. Ebből arra a következtetésre jutottam,...

bővebben
Amikor a pin@ jól van, avagy boldog NŐnapot!

Amikor a pin@ jól van, avagy boldog NŐnapot!

Mennyit írtam már nektek arról, hogy mi a vágy. Honnan jön, hova tart és mit szimbolizál az életünkben. Arról, hogy mi kell a férfinek. És legtöbbet persze arról, hogy mi kell a nőnek. A férfiak is egyre motiváltabbak, lelkesebbek abban, hogy megismerjék a NŐ...

bővebben

Hírlevél

Ha feliratkozol a hírlevelemre, megkapod a társkereső a legjobb önismereti út című videómat ajándékba.

Itt találkozhattál velem: